tiistai 10. joulukuuta 2013

Pitsaa ja jatsia

Viime lauantaina herkuttelimme pitkästä aikaa pitsalla (Mietin tässä kohtaa pitkään, kirjoitanko pizza vai pitsa. Lapsi kai kirjoittaisi pitsa, joten niin teen minäkin. Tai mun lapsi kirjottaisi pee ii ja heittäisi kynän nurkkaan. Mutta kuitenkin.) Lauantaipitsa on klassikoiden ykkönen, nyt kun lauantaina ei ole enää kiire baariin. Valmistus vain pitää ajoittaa yhteen saunavuoron kanssa. Eli ennen saunaa taikina ja kastike valmiiksi ja mahdollisimman paljon aineksia pilkottuna. Hyvin kohotetusta taikinasta tuntuukin tulevan tosi rapea pohja.

Pohjan tein näin:

4 dl vettä
3 dl täysjyväspelttijauhoja
n. 1/2 kg durumvehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva spelttijauhoihin. Lämmitä vesi n. 42-asteiseksi ja vatkaa sekaan spelttijauhot, suola ja sokeri. Lisää oliiviöljy ja vaivaa taikina valmiiksi durumjauhoilla. Anna kohota hyvin. Itse kohotin tällä kertaa olosuhteiden pakosta lähes kaksi tuntia, vähempikin riittänee.

Kastikkeen keittelin näistä:

500g tomaattimurskaa
pieni purkki tomaattipyrettä
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
2 rkl oliiviöljyä
(suolaa)

Kuullota kokonaiset valkosipulinkynnet öljyssä. Lisää tomaatit ja mausteet, keittele noin tunti. Soseuta lopuksi sauvasekoittimella. En nyt laittanut kastikkeeseen suolaa, sitä tulee täytteistä reilusti muutenkin.

Taikinasta tuli kolme ohutta uunipellin kokoista pohjaa. Tytär sai valita täyteet kahteen ja "pahat täytteet" eli aikuisten suosikit laitettiin siihen kolmanteen. Lapsi hoiteli "omien" pitsojensa täyttämisen alusta loppuun. Kivaa kun on vihdoin keittiössä apulainen, jota ei tarvitse auttaa :)


Täytteinä olivat:
Tonnikala ja oliivit (purkillinen tonnikalaa ja puoli purkkia vihreitä, kivettömiä oliiveja). Tyttären lemppari.


Kinkku ja maissi (HK:n luomupalvikinkkua suikaleina ja pakastemaissia). Vauvan suosikki.

Sinihomejuusto, sipuli, artisokansydämet, kananmuna. Munat rikoin muiden täytteiden ja juuston päälle. Tästä on tullut mun uusi lempitäyte, muna sopii melkein minkä tahansa kanssa ja tasaa mukavasti suolaisuutta.


Juustona oli Castellin mozzarellaa, 400g pötkö raastettuna kolmelle pitsalle.

Ja siitä jatsista. Lauantai-iltana alkaa kierrokset nousta monesti aika lailla ja illallinen päättyy monesti olohuoneen sohvalla esitettyihin sirkustemppuihin. Nyt oli tunnelma jotenkin seesteisempi, kun musiikiksi valikoitui Charlie Christianin ikivanhoja instrumentaaleja. Voittaa esim. Hevisauruksen. Täytyy ottaa tavaksi. Keskusteltiin jopa klassisen musiikin hankkimisesta meidän kotitalouteen, ennenkuulumatonta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti